Tiukkaa on eikä helpommaksi muutu

 

Josepa sai lauantaina vastaansa sarjataulukossa ylös päin hamuavan FC Rauman. Raumalaiset tunnetaan hyvästä puolustuksestaan eikä Josepallekaan ole tällä kaudella kovin paljon maaleja tehty. Tiukka ilta oli siis odotettavissa ja valitettavan tiukka siitä myös tuli. Lopulta päädyttiin tasapeliin 3-3, puoliajalla FC Rauma johti 1-2.

Alussa mentiin tasaisesti ja varovasti. Ensimmäinen paikanpuolikas avautui kolmen minuutin jälkeen Masselle, mutta tekopaikassa nuorimies hiukan jäätyi. Vastahyökkäyksestä Rauma kontrasi vaarallisesti, mutta ilman tulosta. Seuraavasta Josepan tilanteesta avautui välittömästi vastahyökkäyksen paikka Raumalle ja pitkä syöttö tavoitti vieraiden Jaakko Valtasen, joka tuikkasi pallon ohi Aaken ja katkoa yrittäneen pohjapelaajan jalkojen välistä maaliin. Josepa otti maalin jälkeen pallollisen pelin haltuun, mutta paikat olivat tiukassa FC:n hyvän puolustamisen ja laukausten blokkaamisen ansiosta. Kerran Jari Kotimäki laittoi Jannen loistavasta poikittaissyötöstä pallon tolppaan yli minuutin aktiivisen pyörittämisen jälkeen. Jarilla oli pari muutakin paikkaa, mutta oman pistepörssin kärkimiehellä ei tällä kertaa natsannut. 12 minuutin kohdalla vieraiden maalivahti Juho-Matti Pösö avasi jälleen kerran pitkällä heitolla targetpelaajalle, Aake tuli vastaan, löi pallon oman pohjapelaajan selkään ja siitä peliväline vieri omaan maaliin.

Seuraavat viisi minuuttia kotijoukkueella oli todella vaikeaa. Ilmeisesti kaikki sovitut asiat unohtuivat, peliä yritettiin tehdä nopeasti ja pitkillä avauksilla. Näistä Rauma pääsi katkomaan vaarallisesti ja vieraat hallitsivatkin peliä tässä vaiheessa. Pikkuhiljaa Josepan prässi alkoi taas purra ja painetta saatiin toisellekin puoliskolle. Lopulta melko vaarattoman tuntuisessa tilanteessa Otto Piili kiskaisi pallon pelaajien takaa tolpan kautta ylänurkkaan ja Josepa sai todella tärkeän kavennnuksen juuri ennen puoliaikaa.

Ensimmäisellä jaksolla Josepan pelissä taisi olla enemmän tahtoa kuin järkeä, varsinkin 2-0 -takaa-ajoasemassa. Mielenkiinnolla jäätiin odottamaan mitä toinen jakso tuopi tullessaan.

Toisen jakson alkuun Jari Kotimäellä oli heti maalintekopaikka ja se kuvasikin hyvin toista puoliaikaa. Nyt Josepa jaksoi jauhaa kärsivällisesti ja raumalaisten harvat paikat syntyivät lähes järjestään pitkien avausten kautta. Josepa sai koko ajan luotua vetopaikkoja, mutta raumalaiset blokkasivat paljon laukauksia ja mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä useammin edessä oli Juho-Matti Pösö. Hänestä meinasi kasvaa kotijoukkueelle varsinainen mörkö. Kotimäki pääsi pari kertaa avopaikkaan, mutta ei. Jakke pelattiin kerran yksin läpi, mutta Pösö torjui kulmaksi. Muutamasta Pösön kopista avautui välittömästi heittopaikka targetpelaajalle ja Aakekin sai pari kertaa venytellä jäseniään. Kertaalleen vieraiden paras mies Jonne Forsström pääsi läpi, mutta Aake esitti loistotorjunnan. Heti perään Olli Malinilla oli kaksi loistopaikkaa. Ensimmäinen syötönkatkon ja toinen oman teknisen ylivoiman ansiosta. Ylivoimaiselta vaikuttivat Pösön torjunnatkin. Masennus meinasi iskeä koko Joutsaan 32 minuutin kohdalla, kun Jaakko Valtanen taisteli Pösön pitkän heiton haltuunsa päätyrajalla ja heitti sokkosyötön maalille. Sieltä Jonne Forsström tuikkasi pallon maalivahdin alta kolmannen kerran verkkoon. Pikkuhiljaa alkoi näyttää lähes pahalta.

Josepa ei kuitenkaan lyönyt hanskoja tiskiin. Pari minuuttia eteen päin ja kotijoukkue pääsi Jannen katkon jälkeen Jaken johdolla kolme vastaan yksi -hyökkäykseen. Jakke ei suotta lainaillut palloa, vaan nopean pyrähdyksen jälkeen pisti sen itse riman alle. Josepa kavensi 2-3:een. Minuutti eteen päin Kotimäki kilautti pallon tolppaan toisen kerran tässä pelissä. Josepa piti painetta yllä ja ajassa 36.25 yleisö räjähti viimeisen kerran. Olli Malinin pitkä diagonaalisyöttö tavoitti Jannen, joka tuikkasi Josepan tasoihin. Seuraavat pari minuuttia kotijoukkue haki aktiivisesti voittomaalia ja saikin pari loistopaikkaa. Toki vastahyökkäyksestä raumalaisetkin olivat lähellä voittomaalia. Viimeinen minuutti pureskeltiin kynsiä, kun vieraat saivat vaparitilanteen jälkeen muutaman kulman ennen loppusummeria.

Ilmaisia pinnoja ei tässä sarjassa jaeta. Sen Josepa tiesi jo varmasti ennen peliä, mutta voitontahto meni tässä pelissä ehkä vähän yli. Ensimmäisellä jaksolla peli oli välillä aika vaikean näköistä. Oma osansa siinä oli tietysti vastustajalla, joka käytti omia vahvuuksiaan erinomaisesti hyväksi. Toisella jaksolla Josepa otti pallollisen pelin haltuun, mutta raumalaiset olivat koko ajan vaarallisia targetpelaamisen kautta. Lisäksi Forsström erottui pallollisena pelaajana ollen mukana lähes kaikessa vaarallisessa, minkä FC sai aikaiseksi. Ensimmäiset 25 minuuttia raumalaiset blokkasivat suurimman osan Josepan laukauksista. Väsyn iskiessä Pösö toimi viimeisenä Rauman lukkona. Josepan tasoitusosuma oli lopussa vähintäänkin ansaittu, sen verran hikinen loppuilta Pösöllä oli.

Josepasta on vaikea nostaa ketään yli tai ali muiden. Ekalla puoliajalla koko joukkue veti vähän vihkoon, toisella jaksolla koko joukkue teki ryhtiliikkeen. Merkillepantavaa on, että Josepan jauhaessa omaa pallollista peliään, niitä paikkoja ja maaleja lopulta tulee. Pelillisesti ensiviulua tässäkin pelissä taisi lopulta soittaa Jakke Kosunen.

Tuomarilinja oli varmaankin tasapuolisen epävarma, esimerkiksi kantti ei riittänyt pallottoman pelaajan estämisestä antaa Raumalle kuudetta virhettä tasatilanteessa. Nämä ovat aina värilasijuttuja, mutta ihmetystä herättää tuomareiden pitkämielisyys Rauman vaihtojen suhteen. Mitä pidemmälle ottelu meni, sitä pidemmän tupakkitauon olisi yleisö ehtinyt viettää Rauman vaihtojen aikaan. Peliaika on tehokasta, mutta ehkä ne väsyneen joukkueen epäviralliset aikalisätkin pitäisi joskus ottaa pois. Joillakin tuomareilla kantti siihen riittää.

Josepan kannattaisi nyt mennä eteen päin peli kerrallaan ja laskea pisteet vasta keväällä. Turha sarjataulukon ja muiden pelien tilanteiden miettiminen mielestä pois ja fokus olennaiseen. Kaikki asiat, niin hyvät kuin pahatkin, ovat kuitenkin täysin omissa jaloissa. Seuraavan kerran Josepa on tositoimissa ensi lauantaina Helsingissä Zenith Myllypuroa vastaan.

Pete