JoSePa ja VehU tarjoilivat futsaldraamaa koko rahan edestä

Kuva: instagram.com/jalkapallomaali/

Nyt olisi kannattanut olla mukana niiden 106 maksaneen katsojan joukossa, jotka olivat saapuneet seuraamaan futsalia Joutsan liikuntahallille lauantaina 7.1. Hallilla tarjoiltiin mitä mainioin kattaus tunteiden vuoristorataa – vauhtia ja vaarallisia tilanteita sekä viime sekunneille asti kestänyt jännitys ottelun voittajasta. 

JoSePa siis kohtasi Futsal-Ykkösen vuoden ensimmäisessä ottelussaan Vehmaisten Urheilijat. Ennen joulutaukoa pelatussa joukkueiden keskinäisessä kohtaamisessa JoSePa oli kokenut kauden ensimmäisen tappionsa VehU:n voitettua lukemin 3-1. Voitollaan VehU kiilasi 28 pisteeseen yhdessä joutsalaisten kanssa – JoSePa on taulukossa kuitenkin niukasti ykkössijalla paremman maalieronsa turvin. Kotijoukkueella oli selkeä revanssi paikka, mutta kokoonpanosta puuttuvat Jarkko Kosunen, Aki Miettinen ja Elmeri Linnera kavensivat pelaajarinkiä harmillisen kapeksi. Plussapuolella oli kuitenkin Benno Hanslianin palaaminen pelaavaan kokoonpanoon, ja löytyihän penkiltä nuoria lupauksia valmiina astumaan vanhempien pelitossuihin. 

Kotijoukkueen päävalmentaja Kalliokoski ryhmitti kotijoukkueen avauskokoonpanoksi viisikon Heikkilä – (Janne) Kosunen – Hänninen – Korhonen – Hanslian. Vierasjoukkueen kollega Salmi puolestaan heitti kentälle viisikon Soininen – Bullock – Rasva – Haanpää – Mäkinen. JoSePa pelasi tutusti pyörittämällä pientä rosteria yksittäisillä vaihdoilla VehU:n käyttäessä kaikkia kolmea kentällistään. JoSePa aloitti terävästi ja prässäsi tutusti koko kentän mitalta. VehU oli kuitenkin tehnyt hyvin kotiläksynsä ja pystyi elämään kotijoukkueen prässin kanssa kohtuullisen hyvin. Myös VehU antoi painetta kotijoukkueelle melko rohkeasti – ja kolistelikin jo minuutin pelin kohdalla kotijoukkueen maalipuita.   

Ottelu eteni yllättävän avoimesti aaltoillen päädystä toiseen. JoSePa:n puolustusmuoto ei ollut aivan totutun tiivis ja pallonmenetyksiä tuli luvattoman paljon. Ehkä ottelutauko ja poissaolot näkyivät juuri tässä. Kotijoukkue myös nosti tutusti pallollisen pelin tueksi maalivahti Heikkilää useaan otteeseen, mutta ei saanut oikein vaarallisia paikkoja näistä tilanteista. VehU pyrki hyödyntämään tuttua ja turvallista pivotpelaamistaan ja pääsikin usein pelaamaan palloa pivotille pitoon. Ajassa 7.37 VehU:n Jussi Rasva hyödynsikin juuri tällaista kuviota: pallo isokokoiselle Vili-Atte Mäkiselle pitoon ja nousu itse perään viimeistelemään lukemiksi 0-1. 

Molemmilla joukkueilla oli paikkansa pelin virratessa päästä toiseen, mutta maalit eivät ottaneet tullakseen. Kotijoukkueen vaarallisinta antia oli Benno Hanslianin haastot oikealla laidalla. Kotijoukkueella oli paikkansa tasoittaa peli, mutta vierasjoukkue sai yritykset joko torjuttua tai blokattua. Pelikellon näyttäessä 16.36 kotijoukkue sai lopulta rikottua kuparisensa. Heikki Korhonen katkaisi VehU:n vastahyökkäyksen ja laukoi pallon vastustamattomasti verkon perukoille. 

Tauolle siirryttiin 1-1 tasalukemissa. Tauon jälkeen JoSePa pudotti prässinsä alas ottaen VehU:n vastaan rauhallisesti omalla kenttäpuoliskollaan. VehU sen sijaan nosti prässin koko kentän mitalle. Kotijoukkue sai onnekseen lentävän lähdön toiseen erään. Eemeli Hänninen ohitti laidan puolelta Jussi Rasvan ja löysi maalin edestä Heikki Korhosen, kun erää oli pelattu vajaa minuutti – 2-1. Tämän jälkeen VehU:n maali tuntui hieman kuin roikkuvan ilmassa, koska joukkue sai pallollisen pelin itselleen ja pyöritti peliä paljolti kotijoukkueen päädyssä. JoSePa passivoitui, mutta puolusti tarpeeksi hyvin ja piti maalinsa puhtaana välillä VehU:n hyvistä tilanteista huolimatta. 

Kotijoukkue pääsi passivoitumisestaan huolimatta tekemään ottelussa myös  seuraavan maalin. Janne Kosusen käynnistämä vastahyökkäys näytti jo pysähtyvän tuloksettomana. Heikki Rasmus riensi kuitenkin takakierrolle, sai Jannelta pallon ja siirsi pallon maalin edessä olleelle Heikki Korhoselle. Korhonen ohjasi pallon verkkoon täydentäen hattutemppunsa ja asetelma vaikutti kotijoukkueelle hyvinkin suotuisalta. 

3-1 tilanteessa kotijoukkue pyrki edelleen puolustamaan johtoaan asettautuen alas ja luottaen puolustusmuotonsa pitävyyteen. VehU rakensi pivotpelinsä avulla edelleen useita vaarallisia paikkoja, mutta paikkoja siunaantui myös kotijoukkueelle. 28 peliminuutin kohdalla JoSePa:lla oli ottelussa oma momentumvaiheensa, jossa sillä oli useampi paikka niin sanotusti tappaa peli. Hyvistä paikoista huolimatta näin ei kuitenkaan käynyt. 

Vaikka JoSePa valui todella alas, ei VehU:n hyökkäysrepertuaarista lopulta tuntunut löytyvän ratkaisevaa lääkettä tuon puolustusmuurin murtamiseksi. Ajassa 35.19 VehU otti aikalisän ja reikäpaidan käyttöön. VehU liikutteli palloa rauhallisesti joutsalaisten muodon ulkopuolella, ja melko vaarattoman näköisestä paikasta vierasjoukkueen Jussi Rasva laukoi lukemiksi hermoja raastavat 3-2. Peliä oli jäljellä edelleen yli neljä minuuttia ja kaikki oli jälleen auki. 

VehU jatkoi reikäpaitapelaamistaan onnistumisestaan innostuneena. Kotijoukkue puolusti väsyneillä miehillään sitkeästi. Joutsalaisten puolustustaistelu kesti viimeiselle minuutille saakka. Ajassa 39.30 Jussi Rasvan lapikas heilahti jälleen tuloksekkaasti, ja tulostaululla komeili kotijoukkueen kannalta masentavat 3-3 lukemat. Suuri taistelu oli päättymässä pistejaon myötä kotijoukkueen kannalta isoon pettymykseen. Viimeinen puoli minuuttia todennäköisesti pelattaisiin varovaisesti tai ottelun käsiinsä ottaneen VehU:n hallinnassa… 

Väsymyksestään huolimatta JoSePa sai kuitenkin painettua pelin painopisteen vielä kertaalleen vierasjoukkueen päätyyn. Useiden erikoistilanteiden jälkeen vuorossa oli rajapotku lähes päätyrajalta. Eemeli Hänninen viivytti rajapotkun antamista tuomarin laskiessa, vasenjalkaisen laukojan puuttuessa tilanne näytti kuivuneen kasaan ja lopulta Eemeli toimitti pallon kovaa suoraan kohti takatolppaa. Sinne riensi juuri oikea-aikaisesti ikiliikkuja Janne Kosunen, joka liukui pallon maaliin. Sekä kotihalli että kotiyleisö on revetä liitoksistaan Dirlandaan soidessa neljättä kertaa! Pelikellossa oli vaivaiset yhdeksän sekuntia jäljellä. Eihän VehU enää voi tasoittaa, eihän… Viimeiset sekunnit pelattiin kellosta vaarattomasti pois ja JoSePa kerääntyi rinkiin juhlimaan voittoaan.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin hattutemput mieheen tehneet Heikki Korhonen ja Jussi Rasva. Molemmilla joukkueilla oli paikkansa ja hetkensä. Jarkko Kosusen puuttuessa Eemeli Hänninen pelasi valtavat minuutit pohjapelaajana. Heikki Korhonen urakoi myös isot minuutit joukkueen tehomiehenä, eikä Janne Kosusenkaan takamus vaihtopenkkiä juuri kuluttanut. Benno Hanslian oli alati vaarallinen ja Heikki Rasmus oli pirteällä pelipäällä. Tuorein vahvistus Samuli Kaasalainen kilautti kerran tolppaan ja sai tärkeitä minuutteja pelisysteemiin sopeutumisensa kannalta. Tuomas Heikkilä otti tarpeelliset torjunnat vakuuttavasti ja kotiyleisön iloksi Jere Mara pelasi varsin paljon – kehitystä on tapahtunut paljon. Junioreista kentällä nähtiin myös pikaisesti Elias Laitinen.  

Kotijoukkueen päävalmentaja Jesse Kalliokoski oli luonnollisestikin iloinen voittopelin jälkeen. “Loistava fiilis! Luotettiin, että vielä saadaan vielä yksi tilanne luotua tuossa lopussa. Selkäranka ei taittunut, mikä on iso juttu. Muutama pelaaja joutui pelaamaan todella isoja minuutteja tänään. Ei pelillisesti oltu parhaillaan, mutta pinnat on näistä peleistä se mikä merkitsee!” 

Mikko Paappanen