Voittoputki poikki – Torniolta

 

Josepa kohtasi Futsal-Liigassa tämän hetken kovakuntoisimman joukkueen, pitkässä voittoputkessa olevan Tornion Palloveikot. Josepallakin on allaan neljän voiton putki, ja kaikkien yllätykseksi katkesikin Tornion putki. Huikean takaa-ajon jälkeen Josepa poistui kotisalistaan illanviettoon kolme pistettä rikkaampana maalein 4-3 (0-2).

Tornio on yleensä panostanut ottelun alkuihin, ja nytkin ajassa 3:18 Josepa oli 0-2 tappiolla. Ensin Aleksi Kylmälä pelasi laukaisujalan vapaaksi ja ampui pallon takanurkkaan. Sitten Newton Jr. pelattiin vapaaksi toisella laidalla ja hän teki samat temput. Ensimmäisen kympin Tornio rakensi peliä ja prässäsi siihen malliin, että Josepa sai vasta yhdeksän minuutin kohdalla ensimmäisen laukauksen kohti Tornion maalia. Jakson loppupuolella Josepakin sai muutamia hyviä ylivoimahyökkäyksia, mutta turhan siirtelyn takia parhaista paikoista ei saatu edes kunnon laukauksia aikaiseksi. Lisäksi harhasyöttöjä ja pallonmenetyksiä tuli tarpeettoman paljon. Ensimmäisellä jaksolla Tornio laukoi 33 kertaa, Josepa 13. Yksistään Sergei Korsunov laukoi enemmän kuin Josepa yhteensä.

Toisella jaksolla ajassa 22:56 pallon menetys poiki Josepalle jo kolmannen takaiskun, kun harhasyöttö omalla päätyviivalla kostautui ja maajoukkuepelaaja Iiro Vanha laittoi toisen maajoukkuepelaajan Sergei Korsunovin syötöstä lukemiksi 0-3. Kotijoukkueen toimitsijat huokailivat tässä vaiheessa peliä, että toivottavasti ei kovin rumat numerot tulisi.

Ajassa 23:49 Oskari Luoma ohjasi Joonas Manzon laukauksen Tornion reppuun ja hupsista keikkaa, tämän jälkeen kentälle asteli aivan toisenlainen kotijoukkue. Josepa alkoi prässätä rohkeammin ja hiukan yllättäen Tornion pohjapelaajat alkoivat menettää palloja Josepan prässin alla. Ajassa 26:26 vieraitten maalivahti Viktor Jansson pudotti laukauksen näpeistään, Otto Piili kävi korjaamassa pallon talteen ja laittoi pelivälineen taaksepäin Janne Kosuselle joka siirsi pallon tyhjiin. Eikä siinä vielä kaikki. Ajassa 27:57 Jari Kotimäki riisti pallon Tornion pohjapelaajalta, irtosi oikealta laidalta ja ampui pallon lujaa alanurkkaan. Eikä siinäkään vielä kaikki! Ajassa 31:02 Jari Kotimäki veti sivurajakuviosta pallon muutaman torniolaisen kautta etuylänurkkaan ja Josepa siirtyi ottelussa 4-3 johtoon.

Tämänkään jälkeen Tornio ei hirveätä painetta Josepan suuntaan saanut. Kun ote oli kerran menetetty, pysyi se Tornion näkökulmasta menetettynä kuta kuinkin pelin loppuun saakka. Tornio otti hyvissä ajoin reikäpaidan kehiin, pelikellon näyttäessä 33:58. Aluksi näytti, etteivät vieraat saa reikäpaidallakaan kunnon paikkoja aikaiseksi, mutta kolisivathan ne lopulta Josepan päädyn tolpatkin moneen kertaan. Lisäksi Aleksi Kylmälällä oli kolme loistopaikkaa tasoittaa ottelu, mutta Niko Rantanen ja kertaalleen Jari Kotimäki putsasivat pallot pois maaliviivalta. Summerin soidessa Josepan päässä alkoivat hillittömän bileet.

Josepan ottelu oli hyvin kaksijakoinen. Alku oli varovainen siitäkin syystä, että arveltiin Tornion tulevan lujaa alussa. Tornio rakensi paikat maltilla ja laukoi ahkerasti, mutta kahden ensimmäisen takaiskun jälkeen Niko Rantanen oli ohittamaton. Harvat omat paikat tuhrittiin suotta vastuun siirtelyyn. Toisen jakson alussa tullut 0-3 maalikaan ei saanut kotijoukkueen päitä painuksiin, vaan siitä minuutin kuluttua syntynyt kavennusmaali sytytti joukkueen huimaan lentoon. Tornion menettäessä prässin alla palloja, Josepa haistoi kuvainnollisesti verta, eikä saaliille annettu enää armoa. Erityisesti Kotimäki oli huippuvireessä, ja tänään nähtiin kentällä parasta Jaria, mitä on pitkään aikaan nähty. Myös Otto Piili, Oskari Luoma, Jakke Kosunen ja Heikki Rasmus tekivät erinomaista työtä prässipelissä. Kokonaisuutena voi sanoa, että minuuttien 22 ja 33 välillä nähtiin kenties tämän kevään paras Josepa.

Mikko Paappanen: ”Ekalla kympillä ei hirveästi prässätty, koska ajateltiin Tornion tulevan kovaa päälle alussa. Näin kävikin mutta ehkä oltiin turhankin varovaisia alussa. Toisella jaksolla innostuttiin prässäämään, kun huomattiin, että Tornio menettää palloja. Tulos näkyy taululla. Kova vääntöhän tää oli. Kun me puolustetaan tällä tavalla, meillä on aina mahdollisuus voittoon. Ei oikein osaa muuta sanoa tässä vaiheessa. Vähän sanaton fiilis.”

Ensi viikonloppuna on huiliviikonloppu. Kahden viikon päästä Josepalla on tuplaviikonloppu kotona, Akaa-Futsal lauantaina ja PP-Futsal sunnuntaina. Josepa nousi voitolla sijalle 9, PJK:n ohi.

Petri Hentinen